Το γκαράζ του IronMan

by DrMR on Απρίλιος 10, 2019

Αγαπητέ αναγνώστη δεν ξέρω αν διάβασες το προηγούμενο άρθρο μου , για τον μπαμπά της Ροκ  , τον Tony Iommi ( πατα εδω ) , αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για το γκαράζ του σπιτιού του. Όχι , δε θα μιλήσουμε για τα γαλλικά κλειδιά και τα αερόκλειδα που χρησιμοποιούσε στην Lamborghini του ή την Aston Martin του (Vintage φυσικά) , αλλά για τα εργαλεία που επέτρεψαν στον πατέρα της Μέταλ , να την δημιουργήσει.

Το 1850 , ο Edward Leon Scott (Γάλλος στενογράφος) , θέλοντας να αντικαταστήσει τους ανθρώπους που γράφουν την πληροφορία , με μία μηχανή που θα λειτουργεί σαν το ανθρώπινο αυτί , εφευρίσκει τον φωνοαυτογράφο , μία συσκευή που παίρνει τα ηχητικά κύματα του αέρα και τα μεταφέρει στο χαρτί .  Αυτή ήταν η συσκευή πάνω στην οποία θα βασιζόταν η μετέπειτα εφεύρεση του ραδιοφώνου.

Στις 13 Ιανουαρίου , του 1910 ,  στην όπερα της Ν.Υόρκης , ο Lee De Forest , τοποθετεί ένα μικρόφωνο στην σκηνή και το συνδέει με έναν πομπό στην ταράτσα του κτηρίου. Χρησιμοποιώντας τα ραδιοκύματα ‘’μεταδίδει’’ την παράσταση σε όλη την πόλη , πραγματοποιώντας την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή. Η εφεύρεση δεν ήταν τόσο καλή ως προς την ποιοτική της απόδοση αλλά τα εργαστήρια της Dell , την αγοράζουν και εν τέλει κατασκευάζουν τη λυχνία κενού . Η οποία ενισχύει τα ηλεκτρικά σήματα και τα μεταδίδει στην ατμόσφαιρα δυνατά και καθαρά , loud and proud που λέμε .

H πρώτη ηλεκτρική κιθάρα κατασκευάστηκε το 1931 , μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 50 , ότι ήχος έβγαινε  από αυτήν ήταν clean ( πχ. Chuck Berry) , αλλά μία μέρα τον Ιούνιο του 60 , ο Μπασίστας Grady Martin, κάνει μια ηχογράφηση για το τραγούδι Don’t Worry .

Μέχρι τώρα φυσιολογικά αναρωτιέσαι , τι @@ μας λέει αυτός ο λακαμάς για λυχνίες κενού , τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Iommi;  Η απάντηση είναι , ότι η λυχνία κενού , υπάρχει πέρα από τα ραδιόφωνα  και μέσα σε κάτι που πιθανόν έχεις στο δωμάτιό σου , αυτή τη στιγμή, και δεν εννοώ ροζ σελίδα ανοιγμένη στην ανώνυμη περιήγηση, αλλά, τον ενισχυτή σου.  Όταν λοιπόν ο ενισχυτής του Grady Martin έπαθε εμπλοκή , είχε ‘’χαλάσει’’ η λυχνία κενού του και τότε , ο ήχος που βγήκε αντί να είναι clean, βγήκε με Distortion   . Για όσους δεν ξέρουν το Distortion ή αλλιώς αλλοίωση στην ελληνική του μετάφραση , είναι αυτός ο ‘’θολός’’ ήχος που υπάρχει στη μέταλ μουσική (και σε άλλες φυσικά ) αυτό το γρέζι που βγάζει η ηλεκτρική κιθάρα. Και τότε , όχι εγένετομέταλ , αλλά εγένετο τα εργαλεία του μέταλ .

Αργότερα , οι Ventures , φτιάχνουν  το παραπάνω λάθος εξάρτημα , και το κουμπώνουν στον ενισχυτή τους , φτιάχνοντας το Hawaii 5-0 . Από εκεί η μετέπειτα ιστορία του σκληρού ήχου και όχι μόνο , βασίστηκε σε  μια βλάβη ενός ενισχυτή, και η ιστορία του Metal στον Tony Iommi. Εύκολα λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα , ότι κάθε διαφορετικός ήχος που βγαίνει από ένα μουσικό όργανο , εξαιτίας του πεταλιού , πριν τον ενισχυτή , προκαλεί σκοπίμως , διαφόρων ειδών ‘’βλάβες’’ στον ενισχυτή σου ,βγάζοντας το κάτι διαφορετικό.

Κλείνοντας πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Αρχικά , δεν μου δίνουν ποσοστά οι Black Sabbath (ή ο Tony Iommi for that matter) , δεύτερον , δεν φιλούσα ως έφηβος την αφίσα του στο δωμάτιό μου για να κοιμηθώ και τρίτον , ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Mikeius και την καταπληκτική εκπομπή του What The fact , που με το πρόσφατο video του , αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και πληροφοριών για αυτό το άρθρο. Παραθέτω χρήσιμα Links στο τέλος του άρθρου για περαιτέρω διάβασμα σε όποιον το επιθυμεί .

Για το MetalRevolt ,
Χάρης Λούκουτος

Mikeius-What the fact 42- το θαύμα που λέγεται ήχος :

Ventures-Hawaii 5-0 :

Grady Martin – The fuzz

https://en.wikipedia.org/wiki/Grady_Martin

Chuck Berry – You never can tell :

Comments
Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Fonts by Google Fonts. Icons by Fontello. Full Credits here »